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2715 Columbia Street 

Torrance California 90503 

 

March 17, 2017 

 

Subject: Safety Data (SDS) and Material Safety Data Sheets (MSDS’s) 

Meme’s and Messer’s, 

 

This letter is in response to your request for a Safety Data Sheet (SDS) or Material 

Safety Data Sheet (MSDS).  The following is information concerning the Occupational 

Safety and Health Administration (OSHA) Hazard Communication Standard. 

 

SDSs (Formerly known as MSDSs) are required under the OSHA Hazard 

Communication Requirements (29 CFR 1910.1200).  Products manufactured and 

distributed by Pentel of America, LTD. are considered “articles” and are not considered 

hazardous materials as defined under either the OSHA Hazard Communication 

Standard (29CFR Section 1910.1200 or the Toxic Chemical Release Reporting; 

Community Right-to-Know (40 CFR, Part 372) commonly referred to as SARA Section 

313 rule. 

 

Requirement 29CFR 1910.1200 (b)(6)(iv) exempts “articles” from SDS requirements and 

other communication requirements of OSHA Law. 

 

The term “article” is defined in 29 CFR 1910.1200 (c)(i),  Federal Register citation 52 FR 

31852 (August 24, 1987) and SARA Section 313. 

 

“Article” Means a manufactured item: (i) which is formed to a specific shape or design 

during manufacture; (ii) which has end use function(s) dependent in whole or in part 

upon its shape or design during end use; and (iii) which does not release, or otherwise 

result in exposure to, a hazardous chemical under normal conditions of use. 

 

In February of 1994, OSHA amended the Hazard Communication Standard and Modified 

part 3 to read: 

 

Does not release more than very small quantities of a hazardous chemical under normal 

conditions of use. 

Thus the current definition of an Article is: 
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“Articles” by definition of the standard, “means a manufactured item other than a fluid 

or particle (i) which is formed to a specific shape or design during manufacture; (ii) 

which has end use function(s) dependent in whole or in part upon its shape or design 

during end use; and (iii) which under normal conditions of use does not release more 

than very small quantities, e.g., minute or trace amounts of a hazardous chemical (as 

determined under paragraph (d) of this section), and does not pose a physical hazard or 

health risk to employees. 

 

OSHA has indicated that Pens and Pencils are considered Articles.  Further most office 

materials are not considered to require an SDS. 

 

Pentel considers its products as Articles and marketed as consumer goods.  Consumer 

Goods as such, office, Art and Writing Instruments in the US must conform to CPSC 

guidelines in accordance with LHAMA and ASTM D 4236 and must be labeled properly 

to protect the consumer and do not require an SDS or MSDS for this purpose as these 

are documents used under guidance of OSHA for workplace safety and raw chemical 

transportation. 

 

Pentel products are tested to be safe for consumer use and provide the consumer with 

any labeling that would be contrary.  When used as intended they release only trace 

amounts of chemicals required to fulfil the purpose of the product.  These products are 

tested in accordance with LHAMA and ASTM D 4236 by Duke University.  CPSC 

Approved Independent labs such as A. E. Kirby Memorial Health Center to certify that 

Pentel’s Products meet the requirements of CPSC/LHAMA in the ACMI and WIMA 

Product Programs.  These programs insure that Pentel Products are labeled properly 

and are determined to be Non-Toxic to humans in the product systems provided to our 

customers. 

 

Canadian Law 

Canada has been refining the exemptions, but it appears that consumer products and 

articles remain exempt from Hazcom in Canada also. Here is the history:     

An old version of H-3 - Hazardous Products Act - 2009 had this: 

12. This Part does not apply in respect of the sale or importation of any 

(f) Product, material or substance included in Part II of Schedule I and packaged as a 

consumer product; 

 Part II Schedule I 1. Chemical products as defined in the Consumer Chemicals and 
Containers Regulations, 2001. 
(i) Manufactured article  

  

Another old version of H-3 - Hazardous Products Act - 2013 version had this:  

12. This Part does not apply in respect of the sale or importation of any 
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(f) Consumer product as defined in section 2 of the Canada Consumer Product Safety 

Act; 

(i) Manufactured article 

  

The current version of H-3 - Hazardous Products Act - 2015 has this: 

12 This Part does not apply in respect of the sale or importation of any 

(f) and (g) [Repealed, 2014, c. 20, s. 113] 

(i) Manufactured article; or 

(j) Anything listed in Schedule 1 

 Schedule 1 - Non-Application of Part II  5) Any consumer product as defined in 
section 2 of the Canada Consumer Product Safety Act 

 CCPSA section 2 consumer products - means a product, including its 
components, parts or accessories, that may reasonably be expected to be obtained 
by an individual to be used for non-commercial purposes, including for domestic, 
recreational and sports purposes, and includes its packaging. 

Thus Canadian Law as in the US does not require an SDS or MSDS for Articles or 
consumer goods where there is minimal exposure regardless of whether used in the 
workplace or for personal use unless the workplace exposure would be greater than 
anticipated in normal consumer use. 

 

Respectfully, 

 
Michael Storie 
TQC Manager 
Pentel of America, Ltd. 
mstorie@pentel.com 
909.975.2238 
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